BLOG DE AULA DE LINGUA E LITERATURA DE 1º DE ESO IES ISAAC DÍAZ PARDO

BLOG DE AULA DE LINGUA E LITERATURA GALEGA DE 1º DE ESO DO IES ISAAC DÍAZ PARDO (SADA), elaborado pola profesora Ana Casas Añón.







Pouco a pouco introducímonos nas novas tecnoloxías. Imos experimentando e facendo cousas sinxelas pero que esperamos que resulten de axuda para as clases e como material de reforzo, unindo un aspecto lúdico co educativo. Esperamos tamén as vosas aportacións e traballos.















O noso instituto

O noso instituto
Isaac Díaz Pardo

O Aceite de Colza




   Colza  (Brassica napus) é unha planta cultivada da familia Brassica, con flores amarelas brillantes.
  Unha planta anual alcanza 0,3-1 metros de altura, as follas son de 5 a 40 centímetros, a floración ocorre no inicio da primavera de flores amarelas, o froito é unha siliqua from 5 a 7 cm con varias sementes 1,5-2 mm de diámetro.
Se cultiva en todo o mundo para forraxe, aceites vexetais para consumo humano e biodiesel. Os principais produtores son a Unión Europea, Canadá, Estados Unidos, Australia, China e India.  De acordo co Departamento de Agricultura dos Estados Unidos, a colza era a terceira fonte de aceite vexetal en 2000, despois da soia e palma, así como a segunda fonte mundial de proteína dos alimentos, pero a súa importancia é só un quinto do da soia. En Europa  é cultivada principalmente para a alimentación animal (por seu alto contido en graxas e proteínas )

Aceite de colza, o estado natural, contén ácido erúcico e glucosinolatos que son moderadamente tóxico en doses elevadas. Houbo dúbidas sobre a verdadeira orixe da intoxicación que  ocorreu en España, atribuíu, nalgúns círculos científicos a herbicidas. Oficialmente, considérase que a causa da enfermidade foi a inxestión de aceite de colza desnaturalizado con anilina importados para uso industrial e utilizando novas técnicas de análise xenética tamén é posible demostrar que existe unha predisposición xenética á intoxicación con aceite de colza desnaturalizado.

Un conxunto de variedades con niveis menores de ácido erúcico e glucosinolatos foron obtidos en Canadá e foi dado o nome de canola (a sigla para Canadian Oil Low ácido, acedo aceite canadense baixo), entón este nome foi aplicado indiscriminadamente a cultivares de colza, independentemente dos seus niveis de ácido.